Nu l-a certat sf. Paul pe sf. Petru în Galateni 2:11?

 

Galateni 2 11 Petru si Paul

Galateni 2:11-12 – “Dar, când a venit Chifa la Antiohia, l-am înfruntat fățiș, căci era de condamnat. De fapt, înainte de a fi venit unii de la Iacob, stătea la masă cu păgânii, dar când au venit ei, s-a ferit și a stat deoparte, temându-se de cei circumciși.”

Contrar la ceea ce cred unii, incidentul din Galateni 2:11 unde sf. Paul îl dojeneşte pe Chifa pentru că a dat o impresie falsă convertiţilor ne-israeliţi, nu se referă neapărat la sf. Petru.

În Cartea 1 Capitolul 12 din “Istoria Bisericească”, Eusebiu de Cezareea, istoricul Bisericii primelor secole, îl citează pe Clement al Alexandriei pentru a atribui incidentul din Galateni 2:11 unui alt Chifa, care nu era dintre primii 12 apostoli, ci era unul dintre cei 70 de discipoli ai Domnului nostru și care avea acelaşi nume ca şi sf. Petru.

Istorie Bisericeasca Eusebiu de Cezareea Cartea I Capitolul 12

“Aceasta ne informează și Clement în cartea a cincea a Hipotipozelor sale, în care spune și că Chifa a fost unul dintre cei șaptezeci de discipoli, un om care a purtat același nume ca și apostolul Petru, și cel cu privire la care Paul spune: ‘Când a venit Chifa la Antiohia, l-am înfruntat fățiș’.” (Nicene and Post-Nicene Fathers, Seria II, Vol. I, p. 99)

Şi chiar dacă am spune, de dragul discuției, că sf. Paul l-ar fi dojenit pe însuşi sf. Petru în Galateni 2:11, acest lucru nu ar contrazice învăţătura catolică cu privire la papalitate. Biserica Catolică nu învaţă că un papă adevărat nu poate face niciodată greşeli sau să dea exemplu prost, ci mai degrabă învaţă că un papă adevărat este protejat de Isus Cristos ca să nu predice erori când predică Bisericii Universale despre credinţă sau morală într-un mod care leagă.

Înapoi la secțiunea principală despre papalitate