Hirotoniri, consacrări episcopale și liturghii invalide (Forum)

 

Novus-ordo-liturghii-hirotoniri-invalide_

… Mă gândeam despre schimbarea cuvintelor din cadrul liturghiei novus ordo și dintr-o dată mi-a apărut în minte întrebarea: dar dacă liturghia novus ordo pentru consacrarea episcopilor este schimbată cumva încât hirotonirea preoților printr-un episcop consacrat novus ordo este îndoielnică? Aș vrea să întreb:

a) putem fi 100% siguri că preoții sunt cu adevărat dotați cu puterea de a consacra pâinea și vinul, dacă au fost hirotoniți de un episcop care a fost consacrat ca episcop în novus ordo? Poate un astfel de episcop să consacreze episcopi valizi? b) În ce măsură contează dacă propria hirotonire/consacrare a episcopului a fost în novus ordo, sau dacă un episcop novus ordo hirotonește preoți în ritul tradițional/latin?

Pentru mine, această întrebare este de interes vital. Dacă hirotonirea prin preoți novus ordo este îndoielnică atunci s-ar putea ca o mulțime de preoți să înmâneze credincioșilor în loc de trupul lui Cristos doar un placebo. În acest caz aș putea de asemenea să înțeleg mai bine marea apostazie cu care ne confruntăm.

Salutări

Peter Reisch, Germania

MHFM: Așa este. Nu doar că noua liturghie este invalidă, însă nici noile rituri de hirotonire și consacrare episcopală ale sectei Vatican II nu pot fi considerate valide. Detalii despre aceste chestiuni se găsesc în materialele de pe site.

Noua liturghie

Noul rit de hirotonire

Noua consacrare episcopală